2013. május 23., csütörtök

Pünkösdi kirándulás erdélyi testvértelepülésünkön, Málnáson

pünkösdi istentisztelet Málnáson
Bár az utóbbi években nem volt annyira intenzív a két község, Alsóörs és a székelyföldi Málnás kapcsolattartása, mint korábban, azért a barátság mindig barátság. Ennek fényében kelt útra Hebling Zsolt polgármester vezetésével egy küldöttség az idei Pünkösdön, hogy újfent találkozzon, találkozzunk ottani barátainkkal. A csapat tagjai voltak Mészáros Károly iskolaigazgató és felesége Mészárosné Pór Edit tanárnő, Ferenczy Gábor alpolgármester és felesége Ferenczy Gáborné Lovas község polgármestere, Vörösmarty Katalin a Napraforgó óvoda élelmezésvezetője, Lovász Lászlóné az iskola korábbi igazgatója, és nem hiányozhatott Nemes István, aki kezdetektől motorja és egyben elindítója is volt a testvértelepülési kapcsolatnak.

A málnási érkezést követően a megszokott és már ismert vendéglátóknál történ csapatunk elszállásolása.

A pénteki nap a kirándulás jegyében telt, és a kis küldöttség felkereste Gyimesbüköt, amely az ezeréves határon fekszik és amely település az utóbbi évtizedben azzal vált híressé, hogy a a Székely expressz zarándokvonat a budapesti Keleti Pályaudvarról eddig közlekedik. Itt található a Rákóczi vár, a híres Árpád vonal megmaradt erődítései és a kontumáci kápolna, amely a legkeletebbre lévő, Habsburg alapítású templomunk.

a kontumáci kápolna

 ***
Deáky András tanár, helytörténész, a híres bakterház felújításának megálmodója
 ***
"a végeken..."


Küldöttségünk szombaton részt vett a csíksomlyói zarándoklaton, majd este Simon György kis házánál közös vacsorán vettünk részt. Pünkösd vasárnapján úrvacsorás istentiszteleten lehettek együtt a málnási és alsóörsi barátok, majd délután Zalánpatakára voltak hivatalosak Kasléder József polgármester házához.

zarándokok Csíksomlyón


A pünkösdi látogatás is jó alkalom volt a barátság erősítésére és reménység szerint nyáron Alsóörsön fogadhatjuk erdélyi barátainkat.

Rásky Miklós
fotó: archív (Rásky Miklós), valamint delhir.hu és Balla Barna Márton

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése