2013. május 6., hétfő

„Teljes életet élni zabad” – Alsóörsön járt gróf Nádasdy Borbála



gróf Nádasdy és Csiszár Lászlóné

Hétfőn este zsúfolásig megtelt az alsóörsi Eötvös Károly Művelődési Ház színházterme. Eljöttek barátok, tisztelők, érdeklődők, hogy élőben hallgathassák meg a több, mint ötven éve Franciaországban élő, de mindig magyarként érző, gondolkodó és megszólaló „bölcs humorú Asszony”, gróf Nádasdy Borbála életbeszámolóját. 


Bölcs humorú  Asszonynak a beszélgetés végén Mátyás István közgazdász, bankfiók vezető nevezte a grófnőt, aki élete bizonyságtételével megmutatta azt, amit Bayer Zsolt csak így ír Borbála asszonyról: a XX. század embere, mint közülünk bárki. Küzdelmével, veszteségeivel és élni akarásával.

A hosszú regényes életutat Csiszár Lászlóné (Edit) segített feleleveníteni a beszélgetésben azzal, hogy a grófnő eddig négy megjelent könyvéből tett fel az életútra a magyarságra, az érzésekre, benyomásokra utaló kérdéseket, amelyeket Nádasdy Borbála kedves derűvel és a lehető legnagyobb átéléssel válaszolt meg. A négy önéletrajzi írás címei egy gyermekori legendához kapacsolódnak, amikor Borbála asszony még kislányként belekóstolt édesapja borába, akkor az édesapa rászólt, hogy nem szabad. Mire a gyermek: zagolni azért zabad, ugye? ( A négy mű sorrendben: Zagolni zabad? A szabadság zaga, Maradni zabad és Ízes élet)

A hétfő esti beszélgetésből egy olyan regényes életút bontakozott ki, amely magában hordozza magyar népünk és sorsunk XX. századi történéseit, fájdalmait és viharait. Szóba kerültek a gyermekkori nádasdladányi történetek, majd a menekülés évei kapcsán Alsópere, Balatonalmádi, Budapest, Bécs Berlin és Franciaország.

A hitében, magyarságában mindvégig megmaradt grófnő élménybeszámolója után méltán zúgott a vastaps az alsóörsi Művelődési Házban

Rásky Miklós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése