2013. április 15., hétfő

Akinek mindene a Balaton - Dr. Bíró Péter Akadémikus előadása a Balatonról

Dr. Kölcsei Márton (balra) és Dr. Bíró Péter Akadémikus
Nagy érdeklődés mellett tartotta meg az hétfőn este alsóörsi Eötvös Károly Művelődési Házban Dr. Bíró Péter akadémikus, a Tihanyi Lymnológiai Kutatóintézet vezetője a Balatonról jelenéről és jövőjéről szóló előadását. Az akadémikus beszélgetőpartnere Dr. Kölcsei Márton, a Lovassy László Gimnázium nyugalmazott biológia-kémia szakos tanára volt, aki bevezetőjében bemutatta Dr. Bíró Pétert.

Elmondta, hogy annak idején együtt koptatták a nyíregyházi gimnázium padjait, majd az 1962 érettségi után együtt végezték el a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem biológia-kémia szakát. Dr. Bíró Péter azonban a tanszékre kerülő, alsóörsi kötődésű Woynarovich Elek (Lexi bácsi) hatására hidrobiológusi végzettséget is szerzett és az egyetem után egyből Tihanyba került.

Dr. Bíró Péter lebilincselően izgalmas és egyben mélységében is tudományos előadásában mesélt a 46 évi kutatómunkáról, külön is kiemelve, hogy a Balaton kutatás Magyarország egy sikertörténete, hiszen néhány évtized alatt sikerült az intenzív mezőgazdasági művelés káros hatásai alól (a foszfornak és nitrogénnek vízbe jutása alól) megszabadítani a Balatont.



A Történeti áttekintésben elmondta, hogy két nagyobb halpusztulásnak, az 1965 és az 1975. évi pusztulásnak köszönhető igazából a Balaton tudományos kutatása és olyan megszállott, mint Sebestyén Olgának és a már említett  Woynarovich Eleknek.

Az előadás tudományos részében szó esett a fajdiverzitásról, a változó vízmennyiségről, a fajok változásáról, új fajok megjelenéséről, valamint arról is hogy mesterséges keretek közé szorítottuk a tavat a kő és beton partvédelemmel.. Míg 1940-ben 900 ismert fajról tudtunk a tóban, addig ez a szám az 1990-es évekre 2000 körülire emelkedett.



Dr. Bíró Péter a halpopuláción belül a géb fajok példáján keresztül mutatta be az új fajok megjelenését, valamint vándorlását.



Előadása végén hallgatói kérdésekre válaszolva beszélt kedvelt halfajáról, a fogasról, valamint a nádasok pusztulásáról is. Előadását a hálás hallgatóság vastapssal jutalmazta.

( Kép és szöveg: Rásky Miklós)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése