2013. április 13., szombat

Egy mély barátság igaz története - 23 éves Alsóörs és Málnás község testvérkapcsolata (Kovács Attila - málnási igazgató visszaemlékezése)



Kovács Attila, málnási iskolaigazgató

"A barátok olyanok mint a csillagok. Nem mindig látod őket, de tudod hogy vannak."                            

Alsóörs – Málnás, két település barátságának krónikája.
    

       Prologus:   Azt hiszem, mindannyiunk életében léteznek olyan személyek, akik mellettünk állnak jóban és rosszban, sikerben és kudarcban, akiktől bármikor kérhetünk tanácsot, bátorítást,  vagy felhívhatunk azért, hogy elmondjuk, milyen nagyszerű dolog történt velünk, akikkel megoszthatjuk elménk titkos gondolatatit, amit mások előtt megpróbálunk leplezni, vagy  titokban tartani. Előttük nem szégyelljük a hibáinkat, megosztjuk velük örömünket és bánatunkat, vívódásainkat, lelki gyötrelmeinket. Ők azok, akikre bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között is számíthatunk. Ők a mi barátaink
 

   
Alsóörsi küldöttség Málnáson 2007-ben
Isten úgy teremtette a Földre az embert, hogy szerelem és barátság nélkül lélekben sivár, boldogtalan vagy sérült  legyen,  ezért  van az, hogy lelki egyensúlyunk  számára nagyon fontos és kellemes  e két  bensőséges kapcsolat, ám a körülmények állandó változása miatt általában egyik sem tart örökké és főleg a szerelem gyakran elfogy,  megszakad.  Sokszor joggal tesszük fel önmagunkban a kérdést
: nem ugyan erre a sorsra jut-e a barátság is ? Létezhet egyáltalán örök barátság? Gyerekkoromban, barátkozó típus lévén, több  igaznak vélt jó barátom volt, akikkel szinte minden titkomat megosztottam. Sokat beszélgettünk, bolondoztunk együtt, ismerkedtünk azzal a sokszor kismerhetetlen, képmutató, a maga valóságában álnok  világgal, ami jellemezte Erdélyt a 60-as, 70-es években. Egymás segítségével vettük észre, mi zajlik körülöttünk, próbáltuk megérteni, értelmezni, a jót a gonosztól megkülönböztetni. Terveket szőttünk, elképzeltük, milyenek leszünk, ha felnövünk és ahogy én is, ők is hozzám hasonlóan rám bízták titkaikat, a jövőre vonatkozó elképzeléseiket, így egy idő után szépen megismertük egymást. Szerintem ez valódi barátság volt. Ott  az akkori időben, az  adatott körülmények között, abban a kisvárosban ezt mindenki egy szent dolognak tartotta, melynek örökkévalóságáról, mi mindnyájan meg voltunk győződve. Aztán felnőttünk, és nagyon eltávolodtunk egymástól. Legtöbbjükkel még néha sem találkozhatok, hiszen sokan az emigrációt választották, másoktól pedig eltávolodtunk lélekben, amihez bőven hozza járult az új kor is . A kapcsolat varázsa elkopott, kikezdte az idő  s az enyészet. Csak egy-két ember barátsága maradt meg közülük. Ezt az érzést mindenki ismeri. Ezek után joggal tehetnénk fel a kérdést:  nem voltunk talán mégsem igazi barátok?  Dehogynem. 

alsóörsi hittanosok műsora a málnási templomban
 Akkor, és ott igen. A barátság egyik ismertetőjele, hogy a barátok nem hazudnak egymásnak. Semmi sem volt hazugság a múltban, minden oly tiszta és naivan gyermeki,  csak  az elmúlás  változtatta meg és a külső körülmények. Engem részben a barátok formáltak olyanná amilyen vagyok, és bizonyára az én személyiségem is hagyott bennük némi nyomot. Ezek szerint létezik olyan barátság, ami gyerekkortól tart a sírig, de az idő próbája nagy szerepet kap formálásában, mint mindenben. 23 év pedig nem kis idő. Ennyi ideje vagyunk már barátok,  Alsóörs és Málnás. Természetesen  nem a két település, mint név és persze nem csak így, egy kijelentő mondat erejére, hanem  feltöltve  emberi tartalommal  és  megszemélyesítve.  Átélve  a barátkozás és a baráttá válás minden fázisát.

      Minden úgy kezdődött, ahogyan egy klasszikus  gyermekkori barátság kezdődik, az ismerkedéssel,  majd átlépvén ezt a fázist jöttek a személyes kontaktuson keresztüli  barátkozások, voltak olyan pillanatok mikor azt hittük testvérek vagyunk, egymás nélkül nem létezhetünk, de az is megesett mikor az egész kapcsolatot  egy két ember konok,  kitartó   barátsága jelentette.  Volt,  hogy  együtt álmodoztunk, terveket szőttünk, gyermeki naivsággal mindenkit barátunknak fogadtunk. És ahogy az emberi kapcsolatoknál lenni szokott, az is megesett, hogy egy  mulasztás, egy elhangzott, vagy egy el nem hangzott szó felrúgott, addig öröknek hitt barátságot. Ha pedig vonalat húzunk és  számadást teszünk ,elmondhatjuk  a 23 év magában hordozza mindazt , ami jellemez egy igaz-hű  barátságot.  
alsóörsi küldöttség a Nyerges-tetőn 2010-ben

   Ha úgy vesszük az egész az 1989-es eseményekkel kezdődött. Szándékosan nem forradalomnak nevezem, mivel azóta sok minden kiderült, ami azt mutatja, hogy  nem csupán a nép játssza a főszerepet, hanem a háttérben a sötét erők is munkálkodnak serényen, de mi akkor ezt nem tudtuk és hittük, hogy  forradalom van, hittük a  tisztaságában, annál is inkább mivel több ezer áldozata is volt.    Abban az euforikus hangulatban alakítottuk meg a helyi R.M.D.Sz.-t, tagokat toboroztunk és  persze politizáltunk. Hittük, hogy szabadok vagyunk és azok is maradunk.  Esténként az iskola tanári irodájában az úgynevezett „ választmány” (ez akkor a helyi R.M.D.Sz.  vezetőségéből, valamint a falu meghatározó személyiségeiből ált, úgy  kb. 15-20 személy) heti rendszerességgel gyűlésezett,  ahol  megbeszéltük a falu gondjait,  terveket szőttünk és neki fogtunk azok megvalósításához. Ekkor hangzik el az igény, hogy jó volna kialakítani egy testvéri-baráti kapcsolatot az anyaország valamelyik, méretében  a  mi  falunkhoz  hasonló  településével.  

alsóörsi és málnási gyerekek hittantábora 2006-ban
  Abban is megegyeztünk, hogy nem kapkodjuk el a dolgot, hiszen nem csak ideig-óráig tartó együttműködést akarunk, hanem tartósat, teli tartalommal.  Ez a gondolat nem csak nálunk Málnáson volt akkoriban népszerű, hanem az egész Székelyföldön szinte verseny folyt, hogy ki tud minél hamarabb magyarországi kapcsolatokat szerezni. Ezzel voltak tele az 1990 januárjában megjelenő és gomba mód elszaporodó székelyföldi újságok.  Kisgyörgy Tamás a Sepsiszentgyörgyön megjelenő   „Háromszék” napilap akkori grafikusa, aki már  abban az időben is málnásinak számított, hiszen itt van  nyaralója,  vállalkozott arra a feladatra, hogy összehoz  minket, egy az anyaországból ide látogató küldöttséggel. Aztán  jött is a hírt, hogy  február  3.  tudnánk-e  fogadni a Balaton partján fekvő Alsóörsről érkező küldöttséget, akik azzal a szándékkal is érkeznek, hogy tartós baráti kapcsolatot alakítsanak ki. Óriási volt az öröm, hiszen az 1940-es évek elején a „ kicsi magyar világ” idején járhattak itt magyarországi hivatalosságok.  A fogadtatás is hasonlított  a 40-es  bevonuláshoz, hiszen a falu egy jó része kint volt a központban az iskola előtti téren és várta a vendégeket.  Akik meg is érkeztek valamikor a délebéd környékén   Evellei László  WV  kisbuszával.  A Nemes István, Evellei László, Simon Ferenc valamint a néhai Simon Sándorból álló küldöttséget a falu nevében az akkori lelkipásztor, Bács János, valamint  jómagam,  Kovács Attila az iskolaigazgató fogadtuk( ekkor Málnásnak nem volt önálló községi státusza, ez jóval később 2004-ben történik meg ).  Leírhatatlan volt a lelkesedés, a jelen levők  szinte mindenike szeretett volna legalább kezet fogni a testvéreinkkel.  Tél lévén  a további ismerkedésre már az iskola tanárija adott helyet, ahol a vendégék kérésére meghallgattuk kazettáról az akkori polgármester Podmaniczky Gyula köszöntő beszédét, majd ezek után  átadták a településnek valamint az iskolának hozott ajándékaikat és  elénekeltük  himnuszainkat. 

  
Nemes István és Márk László Gyula korábbi tiszteletes
Ebből az időből maradt fenn  az-az anekdota is, miszerint, a mindenkinek bibliát  osztogató  Nemes Pistát,  egy ideig  református lelkésznek hittük, annál is inkább, mivel a köszöntő beszéde is olyanra sikerült, ami inkább illett egy papi  beszédhez.  Később aztán kiderült a tévedés,  mikor megtudtuk, hogy a bibliákat  Nagy Lajos  tiszteletes küldi. De még évek múlva is volt olyan málnási,   aki Pistára úgy emlékezett, mint az Alsóörsi  lelkészre. 

    A vendégek rövid ismerkedő sétát tettek a faluban, majd megtekintették  Tőkés József  református esperes, 1940-44 között felsőházi képviselő  sírját, aki nem más volt, mint  Tőkés László, a temesvári forradalom hősének nagyatyja. Később díszebéd következett, egy  málnásfürdői  vendéglőben,  ahol a végére már annyira emelkedett volt a hangulat, hogy már mindenki  úgy érezte,  mintha évek óta ismertük volna egymást.  Persze itt sem maradhattak el a díszbeszédek,  pohárköszöntők,  valamint az akkori időkre oly jellemző himnuszéneklések (a kommunista Romániában komoly megtorlásban volt része annak, aki elénekelte a székely, vagy a  ne adjisten a magyar himnuszt, ezért volt mit bepótolni ).  

málnási iskolások műsora
      Ezen a napon azt is eldöntöttük közösen az Alsóörsi barátainkkal, hogy megpróbálunk valamilyen testvér kapcsolatot kiépíteni a két település között, még nem tudtuk hogyan, hiszen senkinek sem volt ilyenben tapasztalata, de bíztunk abban, hogy ez a találkozás folytatódik, és a közeljövőben mi is viszonozhatjuk a látogatást.  Erre 1990 augusztusában került sor,  mikor az alsóörsi  Önkormányzat meghívja a málnási  iskola diákjait, valamint pedagógusait Alsóörsre. Ez volt az első hivatalos látogatás  részünkről, és mivel a kilencvenes években Málnás nem rendelkezett önálló falu vezetéssel,  az iskola mint intézmény próbálja  helyettesíteni ezt.  Még ma is szívesen emlékezünk ezekre az időkre, mikor minden várakozást felülmúló fogadtatásban volt részünk. Ennek egyik legszebb momentuma a Művelődési Központban  a málnási diákok által előadott műsor volt, amikor is zsúfolásig megtelt a nézőtér, a székely táncot felállva tapsolták és az előadás után pedig szinte kézről kézre adták gyerekeinket, mi  oktatók nem győztük fogadni a gratulációkat. Rá egy évre,  1991-ben  megint csak az iskola tanulói  és tanári kara kap meghívást egy nyári táborozásra és hasonlóan az első évhez ez is felejthetetlen maradt.   

Kasléder József, málnási polgármester
Nem szeretnék senkit sem kiemelni vendégszerető  házigazdáink közül,  de nem hagyhatjuk szó nélkül  Manci néni (Nagy Istvánné) szerető gondoskodását és törődését irántunk, valamint Nemes István,  Evellei László, Simon Ferenc  elhivatottságát a kapcsolat elmélyítésében.  Kezdetben ezek a személyek tettek a legtöbbet Alsóörs részéről  a két település barátságának kiszélesítéséért.  És ahogy az életben is  lenni szokott , a kezdeti fellángolást követte  egy hullámvölgy, amikor is Alsóörsi kapcsolataink csak személyes barátságokra korlátozódtak,  ugyan is  az akkori  újonnan választott önkormányzat már nem tartotta szívügyének a barátságot a határon túli székely testvérekkel. Ez az áldatlan helyzet  gyökeresen megváltozik Bóka István polgármesterré választása után.  A kapcsolatok megint a hivatalos mederbe terelődtek és ennek megfelelően 1996-ban megint meglátogatnak Alsóörsi barátaink és végre sikerül Manci néninek is eljutni hozzánk.  A legnépesebb látogatás 1998-ra datálható, ekkor 42 személy látogat el Alsóörsről Málnásra. Ezt  viszonoztuk mi  málnásiak 1999 októberében, egy körülbelül 30 főt számláló csoporttal .  A   rá következő években  a baráti látogatások egyre sűrűsödnek, szinte nincs olyan év amikor ne találkoztunk volna,  hol Málnáson, hol pedig Alsóörsön.  A kapcsolatok kiszélesednek egyre több  ismeretség, barátság köttetik, több alkalommal nyaralnak a Balatonon iskolánk diákjai és végre alsóörsi  gyerekcsoportok is eljutnak Rásky Miklós tiszteletes vezetésével a székelyföldi Málnásra. 2002-ben az újonnan megválasztott alsóörsi polgármester Hebling Zsolt személyében  pedig egy olyan igaz barátot ismertünk meg akinek szívügye a határon túli magyarokkal való szoros kapcsolat ápolása.  2004  mérföldkő volt  Málnás életében,  ugyanis áprilisban a falu visszanyeri  önálló közigazgatási státuszát és az újonnan alakult önkormányzat, valamint  Kasléder József  polgármester is aktívan bekapcsolódik barátságunk elmélyítésében.   Különösen kiemelkedő eseménynek számított  a két település baráti kapcsolatában,  a 2007  augusztus 20.  Alsóörsön állított székely kapu, amit a málnásiak adományoztak a Balaton parti település önkormányzatának. 2010-ben pedig együtt ünnepeltük a kapcsolatfelvételünk huszadik évfordulóját.
az alsóörsi székelykapu


      Az idén már a 23. évét töltötte be  az Alsóörs- Málnás között  létrejött barátság és ez az időintervallum  emberi élet léptéke szerint is  már bőven benne van  a felnőtté való válás időszakában,  bizton állíthatjuk kapcsolatunk túljutva a kezdeti nehézségeken,  szépen kiteljesedett és ha sikerül átadnunk ezt a mára már jól működő, baráti viszonyt az utánunk következő generációknak is, választ kaphatunk  arra a kérdésre, vajon létezik-e örök barátság?

Kovács Endre könyvbemutatója Sepsiszentgyörgyön
   Epilogus:  A tavaly, az-az 2012 nyarán jelent meg Kovács Endre alsóörsi  barátunk Málnás című nagy művészi igényű fotóalbumja, melynek bevezetőjében Kisgyörgy Tamás - aki egyben a könyv kiadója is - emlékezik azokra a kezdeti momentumokra, amikor  is  mi először  találkoztunk Málnáson. Elolvasván, már akkor szembe tűnt egy dolog. Annyi év távlatából szinte természetes, hogy az apróbb részletekre ki-ki másképp emlékszik vissza .  Ezt vette észre Nemes István is és  ekkor javasolja nekem, hogy külön- külön is  örökítsük meg  az utókor számára a két testvértelepülés barátságának krónikáját. Lehet, hogy más másként  látta, de én így látom, és  az időnek nem kellett sokat  segítsen, hogy mindez széppé váljon.

 Kelt az úr 2013. évében, annak is április havában.
                      
     U.I.  Szeretném kihasználni az alkalmat és ezen úton is megköszönni az alsóörsieknek azt a sok kedvességet, amivel a megismerkedésünk kezdetétől  elhalmoztak, valamint mindazon barátaimat, vagy ismerőseimet , akiknek a fentiekben  nem jelenik meg a neve biztosítani, hogy mindez  csak az írás terjedelme miatt van. Ti mindannyian egyformán fontosak vagytok  számomra! 

alsóörsi hittanosok a Nyerges-tetőn


málnási gyerekek várnak a pizzára Alsóörsön az Aréna Pizzériában
 
az alsóörsi és kalászi csapat a bálványosi Disznóölő Fesztiválon
  
alsóörsiek a befagyott Szent Anna tónál



 Kovács Attila iskolaigazgató Málnás. (fotók: Rásky Miklós)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése