2013. április 13., szombat

Szavalóverseny az Alsóörsi Endrődi Sándor Református Általános Iskola alsó tagozatában



Kutasi Lilia szavalata

Iskolánk – köszönhetően nagyformátumú és az irodalomért élő és haló pedagógusainak – az utóbbi évtizedekben igen komoly eredményeket mutathatott fel a magyar nyelv és irodalom terén. Helyi, kistérségi és megyei versenyek díjai mesélnek arról a szakmai munkáról, amely ebben kis műhelyben folyik. De nem tudnak arról mesélni, hogy szülő és tanár, valamint a gyermekek lelkében mi lakozik, és hogy ezeket az érzéseket hogyan lehet a magyar nyelv ezerszínű szépségével visszatükrözni. 

Amikor a gyermekek tolmácsolásában hangzanak fel a gyermekversek, mondókák, mesék, akkor mindnyájan egy kicsit elrepülünk „álomországba”, vissza gyerekkorunkba és élvezzük az apróságok szívet-lelket melengető előadásmódját.

Dömök Elíz mondókát tanít a gyerekeknek


E gondolatok jegyében került sor az elmúlt héten az Alsóörsi Endrődi Sándor Református Általános Iskolában az alsósok szavalóversenyére, ahol közel húsz gyermek szavalt könnyebb-nehezebb, rövidebb-hosszabb verset. A költészet napi eseményen elhangzottak magyar szerzők művei, de hallhattunk műfordításokat is.

A nemes verseny szervezője és háziasszonya, Decsiné Kozits Valéria tanítónő volt, a zsűri tagjai pedig Dömök Elíz, tanár és költő, valamint az iskola korábbi és jelenlegi magyar szakos tanárai Csiszár Lászlóné (Novák Edit) és Szűcsné Molnár Ágnes voltak. A négy kategóriában az alábbi eredmények születtek:

1. osztály:
1.Iványi Luca Sára
2. Kutasi Lilia
3. Szinai Anna

Iványi Luca Sára veszi át díját Dömök Elíztől


2. osztály
1. Mórocza Fruzsina
2. Csordás Laura
3. Sasvári Alíz Amira

Mórocza Fruzsina


3. osztály
1. Nagy Boglárka
2. Balázs Olivér
3. Kovács Szabolcs

Nagy Boglárka


4. osztály
1. Somlai Viktória
2. Szűcs Nándor
3. Gaál Zsanett

Somlai Viktória



Kép és szöveg: Rásky Miklós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése